Podnebna freska

Categories: Podnebne spremembe
Wishlist Share
Share Course
Page Link
Share On Social Media

About Course

Do razumevanja podnebnih sprememb že v treh urah!

Želite pomagati pri reševanju izzivov, ki jih prinašajo podnebne spremembe, vendar nimate časa, da bi postali podnebni strokovnjak? V samo 3 urah vas bo delavnica Podnebne freske seznanila s temeljnimi znanstvenimi dejstvi o podnebnih spremembah in vas opolnomočila za ukrepanje.

Podnebna freska – Climate fresk je zabavna delavnica ozaveščanja o podnebnih spremembah, med katero se s pomočjo kart »vzrokov« in »posledic« globalnega segrevanja, izrisuje freska, ki omogoča celosten pogled na izzive podnebne krize. Sestavilo jo je že preko 525 000 udeležencev delavnice iz več kot 50 držav, izvaja se v 45 svetovnih jezikih in številke in dneva v dan naraščajo.

Podnebna freska temelji na znanosti

Dejstva o podnebnih spremembah v Podnebni freski izhajajo iz najbolj cenjenih znanstvenih virov: poročila IPCC – Medvladnega foruma za podnebne spremembe. Medvladni forum za podnebne spremembe (IPCC) je znanstveno in medvladno telo pod okriljem Združenih narodov. Forum obstaja na zahtevo držav članic in naj bi zagotavljal kvalitetno, objektivno in znanstveno podlago za opazovanje podnebnih sprememb in ugotavljanje političnih in ekonomskih učinkov. Ustanovljen je bil leta 1988 s strani dveh organizacij Združenih Narodov, Svetovne meteorološke organizacije (WMO) in Okoljskega programa Združenih narodov (UNEP), in kasneje potrjen s strani Generalne skupščine Združenih Narodov z Resolucijo 43/53. Članstvo v IPCC je odprt za vse članice svetovne meteorološke organizacije (WMO in UNEP). IPCC izdaja poročila, ki podpirajo Okvirno konvencijo Združenih narodov o spremembi podnebja (UNFCCC), ki je glavna mednarodna pogodba o podnebnih sprememb. Podnebna freska je zato nevtralna in objektivna ter obravnava le uveljavljena znanstvena dejstva.

Je delavnica, ki deluje!

S skupnim razumevanjem mehanizmov skozi delavnico Podnebna freska posameznikom in organizacijam omogoča odprt in pozitiven pogovor o podnebnih rešitvah. Zaradi narave skupinskega dela, udeleženici med seboj spletejo vezi in odidejo motivirani za podnebno akcijo.

O Podnebni freski – Climate Fresk

Cédric Ringenbach je leta 2018 ustanovil nevladno organizacijo Climate Fresk. Njen cilj je ozaveščanje in organizacija delavnic ter usposabljanje in izpopolnjevanje fasilitatorjev Climate Fresk. Organizacija ima decentralizirano in participativno strukturo upravljanja, ki se je zgledovala po švedski Piratski stranki, katere načela vključujejo dookracijo, preglednost in pravico do napak.

Show More

What Will You Learn?

  • Z uporabo/aktivacijo kolektivne inteligence skupine, Podnebna freska omogoča udeležencem, da aktivno pristpijo k izzivom podnebne krize, po tem, ko so razumeli vzroke.
  • Metodologija Freske ne uporablja hierarhične učne strukture, kar omogoča, da vsak udeleženec sodeluje in najde svoje mesto v procesu delavnice.
  • Povezava vzrokov in posledic podnebnih sprememb znotraj Freske ponuja drugačno, celostno sistemsko razumevanje podnebnih sprememb in kompleksnosti.

Course Content

Teoretični del

Interaktivni del – delavnica